Carnival Cruise Line oslávila polročné výročie lode Mardi Gras

07. február 2022 - Americká lodná spoločnosť Carnival Cruise Line práve oslávila "polročné výročie" svojej najnovšej lode Mardi Gras, ktorá od svojej inauguračnej plavby so začiatkom 31. júla 2021 z floridského prístavu Port Canaveral privítala k dnešnému dňu na svojej palube už vyše 110 000 hostí.

Prvá z radikálne novej triedy Excel class, výletná loď Mardi Gras je pomenovaná podľa úplne prvej lode plavebnej spoločnosti Carnival Cruise Line, z roku 1972. Dozaista v tej dobe nikto ani len netušil, ako veľmi sa zmení svet okružných plavieb a aká radikálna evolúcia výletné lode očakáva. 

Mardi Gras™ nie je len vyjadrením pocty svojej predchodkyni, ale znamená aj inováciu a začiatok nového obdobia. Je prvou americkou výletnou loďou s ekologickým pohonom na kvapalný prírodný plyn (LNG) a tento prvok je významným potvrdením úsilia spoločnosti o zlepšenie udržateľnosti a zníženia emisií. Uvedené inovácie prispeli k získaniu ocenenia USA Today’s Reader's Choice - kde bola loď vyhlásená za najlepšiu novú výletnú loď za rok 2021. Rovnaké ocenenie jej bolo udelené najvýznamnejším blogom oblasti výletných plavieb, Cruise Hive.

A, samozrejme, ako je pre lode Carnival typické, všetko je v znamení “fun!” Po prvýkrát sú uvedené Zones — 6 tematických častí s novými prvkami v oblasti stravovania, drinkov, a úžasnej zábavy. Je tu BOLT™ - prvá skutočná horská dráha na mori, reštaurácie Emeril's Bistro 1396™ slávneho amerického šéfkuchára celebrít Emerila Johna Lagasse III, Shaq's Big Chicken, Chibang! a Street Eats; známa show Family Feud™ Live ... plus fantastické nové bary The Brass Magnolia a Fortune Teller.
  PLAVBY LOĎOU MARDI GRAS   

Prečo Mardi Gras

Francúzsky výraz Mardi Gras (v angličtine Fat Tuesday) znamená v preklade Fašiangový Utorok. Je označením udalosti v kresťanskom kalendári každoročných fašiangových osláv. Tieto sviatky sa začínajú na sviatok Troch kráľov (6. januára) a Fašiangový utorok je ich vyvrcholením, deň pred Popolcovou stredou. V doslovnom preklade Mardi Gras znamená „tučný utorok“, čo odráža tradíciu poslednej noci jedenia bohatých, mastných jedál pred začiatkom rituálneho obdobia pôstu.
V závislosti od dátumu Veľkej noci v tom ktorom roku, Mardi Gras môže pripadnúť na ktorýkoľvek utorok medzi 3. februárom a 9. marcom.
Sviatok Mardi Gras sa oslavuje rôznymi tradíciami po celom kresťanskom svete. Tie najznámejšie sa konajú v meste New Orleans, v štáte Louisiana.  Sú skutočne veľkolepé a v stručnosti sa dajú definovať ako masky, kostýmy, hudba, dobrá nálada, hojnosť jedla a pitia.
Photo by Ugur Arpaci on Unsplash

Prvé záznamenané slávnosti Mardi Gras v tomto americkom štáte pochádzajú už z 2. marca 1699!!
Samotné oslavy sa sústreďujú asi dva týždne pred a na deň fašiangového utorka, keď sa počet návštevníkov už i tak turisticky obľúbeného New Orleans zniekoľkonásobí. V tomto období sa každý deň koná aspoň jeden veľký kostýmový sprievod (ak to počasie dovolí); pričom po niektoré dni sa ich koná aj niekoľko za sebou. Najväčšie a najprepracovanejšie prehliadky sa konajú počas posledných piatich dní. V poslednom vrcholnom týždni sa v New Orleans a okolitých komunitách konajú mnohé udalosti vrátane pochodov a plesov (niektoré z nich sú maškarné).

Prvá Mardi Gras spoločnosti Carnival Cruise Line znamenala začiatok párty lodí „Fun Ship“ pred takmer 50 rokmi. Dnes je nová Mardi Gras vlajkovou loďou flotily a začiatkom novej éry tejto obľúbenej spoločnosti.

Príchod sesterských lodí Carnival Celebration a Carnival Jubilee 

Už túto jeseň je na obzore ďalšia vzrušujúca udalosť: do flotily fun lodí vpláva mladšia sestra Mardi Gras, loď Carnival Celebration. Svojich hostí poteší novými prvkami, ako horskou dráhou BOLT, plus niektoré ěxkluzívne nové zariadenia. Jej domovským prístavom sa stane Miami.
  PLAVBY LOĎOU CARNIVAL CELEBRATION  

A treťou v poradí z tejto inovatívnej triedy Excel-class bude Carnival Jubilee, ktorej príchod sa očakáva na jeseň 2023. Jej domovský prístav bude Galveston v Texase a na palube taktiež očakávajú hostí niektoré prekvapenia.
  PLAVBY LOĎOU CARNIVAL JUBILEE  

Na oslavu 6. výmesačia Mardi Gras a jej netrpezlivo očakávaných mladších sesier spoločnosť vydala toto nové video:
Video a obrázky: oficiálna stránka a YouTube kanál plavebnej spoločnosti Carnival Cruise Line, Unsplash (by Ugur Arpaci)

Späť do blogu